Duurzaam en energiebewust

 
Een zwembad in uw tuin is bedoeld om plezier te maken, de kwaliteit van leven te vergroten, een vakantiegevoel te cereëren zonder op reis te gaan. 
Maar normaal gesproken kost dat toch het nodige aan energie! Een pomp, allemaal elektrische apparaten en niet te vergeten de verwarming. Want een zwembad met koud water nodigd niet uit om te gaan zwemmen.
 
Wij beginnen bij de bouw van een zwembad al in een zeer vroeg stadium met energiebesparende maatregelen. De wanden van het zwembad worden gemaakt van isolerende blokken welke volgestort worden met beton. Deze methode is zeer efficiënt maar vooral zeer degelijk en in de meeste gevallen sterker dan een gemetseld zwembad. Maar vooral met een zeer hoge isolatiewaarde!
 

Vervolgens is het belangrijk dat de zwembadinstallatie slim wordt ontworpen. Optimaal benut leidingwerk met weinig verliezen. Een zwembadpomp die alleen op vol vermogen draait als het echt nodig is. Dit kunnen we eenvoudig realiseren door een frequentieregelaar toe te passen om de pomp langzamer te laten draaien of een zwembadpomp met meerdere snelheden. Hierdoor wordt de snelheid van het water door de leidingen ook minder en dus komt dat de weerstand in de leidingen ten goede. Minder weerstand is minder energie. In combinatie met Actief Filter Materiaal in plaats van filterzand, werkt het filter veel beter en zorgt dat ervoor dat men minder water verbruikt en dus ook minder chemicaliën. 
 
Het meeste energie verbruik is nodig voor het verwarmen wan het zwembad. U kunt uw zwembad verwarmen met een CV ketel. Een veel voorkomende methode. 
 
Maar verwarmen met een WellSpa warmtepomp is veel energiezuiniger, beter voor het milieu en ook veel goedkoper. De Co2 uitstoot is wel 30% minder dan bij een CV ketel. Het opwekken van 10kW aan warmte met een CV-ketel kost tegenwoordig al zo’n € 0,71. Een WellSpa warmtepomp wekt dezelfde hoeveelheid energie op voor slechts € 0,39. Ook nog eens veel goedkoper dus.
 
Een perfecte aanvulling bij een warmtepomp zijn PV-zonnepanelen. Met zo’n 8 zonnepanelen wekt u voldoende elektriciteit op om uw warmtepomp te laten werken en verwarmt u een gemiddeld zwembad van 50m3 vrijwel geheel gratis. Het voordeel is dat de zon niet hoeft te schijnen om het water te verwarmen en uw zwemseizoen wordt toch flink verlengt. Kijk hier eens voor meer informatie over onze zonnepanelen.
 
 
Maar een warmtepomp samen met zonnepanelen is een kostbare methode. Veel voorkomende en goedkopere methoden zijn zonnecollectoren, waarbij het zwembadwater door de zonnecollector stroomt. Dit werkt zeer goed en goedkoop.
Het nadeel hierbij is echter dat heel veel dakoppervlakte nodig is om de watertemperatuur aangenaam te krijgen. Bovenien is dit systeem niet alleen afhankelijk van de zon maar ook van de temperatuur op de collectoren. Dus een koudere dag met zon werkt niet en zal het water eerder doen afkoelen dan opwarmen. 
 
Een andere en zeer effectieve methode zijn de solarlamellen. In een land als Nederland moet een zwembad afgedekt worden om de warmte van het water vast te houden. Isoleren aan de bovenkant dus. 
Daar zijn diverse soorten en mogelijkheden voor maar de beste en tevens ook mooiste oplossing is afdekken middels lamellen. 
Deze zijn leverbaar in diverse kleuren. Maar als we deze lamellen nu zo maken dat de zon meteen het water verwarmt hebben we twee vliegen in één klap. Het water wordt beschermt tegen de kou en als de zon schijnt (en het bad wordt niet gebruikt) wordt het water ook nog eens gratis opgewarmt. 
Tenslotte hebben we nog de Vacuümbuizen en de Heatpipe systemen.
Vacuümbuizen werken net zoals de zonnecollectoren maar dan met een veel hoger rendement. Het grote voordeel is dat de verwarming al begint met een geringe zonnestraal. De omgevingstemperatuur heeft nagenoeg geen invloed op het verwarmen van het water. Bij koud weer en een enige zonnestraal wordt het zwembadwater al verwarmt. Bovendien is er veel minder dakoppervlakte nodig.
 
In de Vacuümbuizen kunnen nog heatpipes geplaatst worden. Het voordeel daarvan is dat er met dezelfde zonnestraal nog meer warmte gemaakt kan worden en met name een veel hogere temperatuur. Dit heeft dus een veel hoger rendement en het bijkomende voordeel is dat je er ook warm kraanwater mee kunt maken.Bijvoorbeeld voor een (buiten)douche.
 
Deze informatie is slechts een zeer korte samenvatting van wat u kunt doen om veel zwemplezier te hebben tegen hele lage kosten. Daar staat natuurlijk wel een investering tegenover. In veel gevallen kan dit bij nog goed bij bestaande zwembaden toegepast worden en is de terugverdientijd nog steeds interessant.
Maar als u van plan bent om een nieuw zwembad te laten bouwen of uw huidige zwembad te renoveren dan is het de invstering zeker waard.  
 
Laat u goed informeren over de mogelijkheden zodat u een besparing op maat kunt laten realiseren. Wij komen graag bij u thuis kijken wat voor u de beste en meest haalbare mogelijkheden zijn.
 
Maak snel een afspraak: 024-3881706 of stuur een email naar info@wellspa.nl