Zwembad verwarming

U kunt uw zwembad op meerdere manieren verwarmen. Een binnenzwembad wordt over het algemeen verwarmd met een warmtewisselaar welke op een CV-ketel is aangesloten.

Tegenwoordig worden bij veel woningen warmtepompen i.p.v. een cv-ketel geplaatst. Dit is een zeer energiezuinige methode om uw woning te verwarmen. Echter de watertemperatuur van het "cv"water is aanzienlijk lager dan bij een normal cv-ketel. Dit heeft ook gevolgen voor de zwembad warmtewisselaar. Deze moet namelijk geschikt zijn voor deze lagere temperaturen. Ook daarvoor kunnen wij een geschikte warmtewisselaar leveren en/of plaatsen. Een zogenaamde platenwisselaar.

Voor het verwarmen van een buitenzwembad zijn er meer mogelijkheden omdat deze baden meestel alleen in de zomer gebruikt worden. 

Verwarmen met een WellSpa warmtepomp bijvoorbeeld. Deze is energiezuiniger, beter voor het milieu en ook veel goedkoper dan verwarmen met een traditionele cv-ketel. De Co2 uitstoot is wel 30% minder dan bij een CV ketel. Het opwekken van 10kW aan warmte met een CV-ketel kost tegenwoordig al zo’n € 0,71. Een WellSpa warmtepomp wekt dezelfde hoeveelheid energie op voor slechts € 0,39. Ook nog eens veel goedkoper dus.
 
Een andere en veel voorkomende en methode is zonnecollectoren, waarbij het zwembadwater door de zonnecollector stroomt. Dit werkt zeer goed en goedkoop.
Het nadeel hierbij is echter dat heel veel dakoppervlakte nodig is om de watertemperatuur aangenaam te krijgen. Bovenien is dit systeem niet alleen afhankelijk van de zon maar ook van de temperatuur op de collectoren. Dus een koudere dag met zon werkt niet en zal het water eerder doen afkoelen dan opwarmen. Om dat afkoelen tegen te gaan kan er een automatische klep geplaatst worden met een regeling die ervoor zorgt dat er geen water door de zonnecollector stroomt als de temperatuur op de collector niet hoog genoeg is.
 
Een andere en zeer effectieve methode zijn de solarlamellen. In een land als Nederland moet een zwembad afgedekt worden om de warmte van het water vast te houden. Isoleren aan de bovenkant dus. 
Daar zijn diverse soorten en mogelijkheden voor maar de beste en tevens ook mooiste oplossing is afdekken middels lamellen. 
Deze zijn leverbaar in diverse kleuren. Maar als we deze lamellen nu zo maken dat de zon meteen het water verwarmt hebben we twee vliegen in één klap. Het water wordt beschermt tegen de kou en als de zon schijnt (en het bad wordt niet gebruikt) wordt het water ook nog eens gratis opgewarmt. 
 
 
 
Deze informatie is slechts een zeer korte samenvatting van wat u kunt doen om veel zwemplezier te hebben tegen hele lage kosten. Daar staat natuurlijk wel een investering tegenover. In veel gevallen kan dit bij nog goed bij bestaande zwembaden toegepast worden en is de terugverdientijd nog steeds interessant.
Maar als u van plan bent om een nieuw zwembad te laten bouwen of uw huidige zwembad te renoveren dan is het de invstering zeker waard.  
 
Laat u goed informeren over de mogelijkheden zodat u een besparing op maat kunt laten realiseren. Wij komen graag bij u thuis kijken wat voor u de beste en meest haalbare mogelijkheden zijn.
 
Maak snel een afspraak: 024-3881706 of stuur een email naar info@wellspa.nl